De shisha-pen

De shisha-pen

De shisha-pen is een erg populaire soort onder de e-sigaretten. Het wordt voornamelijk gebruikt door jongeren. Dit komt vooral omdat de meeste sisha-pennen geen nicotine bevatten. Het is een handig klein formaat en makkelijk met je mee te nemen. Het woord ‘shisha' verwijst naar waterpijp. Een waterpijp is een apparaat gemaakt voor het roken van gearomatiseerde pijptabak. Het roken van pijptabak is vooral in het Midden-Oosten een traditie en erg populair. Het wordt vooral gerookt in cafés en restaurants. Deze plekken worden vaak shishalounge genoemd, deze kun je ook veel in Nederland vinden. De shisha-pen is op de waterpijp geïnspireerd.

Wat is een shisha-pen?

De shisha-pen is een e-sigaret, maar dan zonder nicotine. De shisha-pen bestaat net als een e-sigaret uit vier componenten: een mondstuk, een stroombron, een reservoir en een verwarmingselement. Het werkt hetzelfde als een e-sigaret, het is namelijk ook een verdamper. Door verhitting wordt een vloeistof omgezet in een damp. Als je inhaleert komt er waterdamp vrij met een aroma. Deze rook kun je vervolgens inhaleren.

Verwijzing naar de waterpijp

Het woord ‘shisha' verwijst naar een waterpijp. De ‘pen' verwijst naar de vorm van een sigaret. De shisha-pen lijkt op een kruising tussen een pen een sigaret. Sommigen modellen hebben zelfs een LEDlampje aan het einde van de pen die oplicht als je een trekje neemt. Een waterpijp bestaat net als een shisha-pen uit vier onderdelen. Een tabakskommetje, een metalen schacht, een glazen reservoir met water en een slang waardoor je de waterdamp kunt inhaleren. Je vult het glazen reservoir met water. In het kommetje stop je een rookwaar. Dit dien je af te dekken met folie. Prik in de folie een aantal kleine gaten. Vervolg pak je een kooltje. Dit leg je op de folie. Door aan de slang te zuigen, ontstaat er onderdruk boven de vloeistof.

Nicotine in een shisha-pen

De shisha-pen heeft geen nicotine, maar valt nog steeds onder de regelgeving van tabak, sigaretten of e-sigaretten met nicotine. De regels over veiligheid, verkoop en etikettering gelden ook net zo goed voor e-sigaretten zonder nicotine, zoals de shisha-pen. Dit betekent dat jongeren onder de 18 jaar geen shisha-pen mogen aanschaffen. Ook moet er in de bijsluiter van de shisha-pen genoeg informatie worden gegeven over de eventuele bijwerkingen van de e-sigaret.

De verkoop van shisha-pennen

De minimumleeftijd voor het kopen van een e-sigaret is 18 jaar. Je kunt de shisha-pen kopen in de supermarkt, tabakswinkel of nachtwinkel. Ook zijn er online veel webshops te vinden waar je shisha-pennen. De vloeistof die je gebruikt in de shisha-pen zijn ook op veel plekken beschikbaar. Er is een ruim aanbod van verschillende smaken. Je kunt gaan voor een zoete fruitige smaak, zoals aardbei of mango. Ook zijn er smaken zoals groene thee, cappuccino, menthol en chocola.